Bosanskohercegovačka atletičarka Adela Čomor, članica AK „Novi grad“ iz Sarajeva suspendovana je na dvije godine zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa.

U njenom uzorku za doping testiranje pronađena je zabranjena supstanca Ephedrine u koncentraciji većoj od 10 µg/ml  (klasa S6. Stimulansi), čime je počinjeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Uzorak je prikupljen 11.06.2017. godine na Pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici za seniore i seniorke 2017., a Adela Čomor je od strane Agencije za antidoping kontrolu pismeno obaviještena o rezultatima analize uzorka iz nadležne laboratorije, kao i o pravu na analizu uzorka „B“ ili odricanja od istog, u skladu sa članom 7.3 Svjetskog antidoping kodeksa.

Obzirom da se atletičarka Adela Čomor odrekla prava na analizu „B“ uzorka, Atletski savez Bosne i Hercegovine izrekao joj je mjeru zabrane takmičenja u trajanju od dvije (2) godine, a poništavaju se rezultati i plasman koje je Adela Čomor ostvarila na navedenom Pojedinačnom prvenstvu BiH.