Lista zabranjenih sredstava (Lista) je jedan od osam međunarodnih standarda koji su obavezni za sve potpisnice Svjetskog antidoping kodeksa (Kodeksa). Ona označava koje su tvari i metode zabranjene na takmičenju i van takmičenja i koje su tvari zabranjene u pojedinim sportovima.

Velike modifikacije

Kao što je navedeno u Sažetku glavnih izmjena i objašnjenjima za 2022.,glavne izmjene za 2022. uključuju sljedeće:

  1. S9. Glukokortikoidi

Nacrt Liste za 2021., koji je razmatrao WADA-in ExCo na sastanku u septembru 2020., predložio je zabranu svih injekcijskih puteva primjene glukokortikoida tokom takmičenja. Iako je ova izmjena odobrena, ExCo je zatražio od Uprave WADA-e da provede zabranu tek od 1. januara 2022., kako bi se ostavilo dovoljno vremena prilagodbe ovoj promjeni.

Zato će svi injekcijski načini primjene sada biti zabranjeni za glukokortikoide tokom perioda takmičenja. Primjeri injekcijskih puteva primjene uključuju: intravenski, intramuskularni, periartikularni, intraartikularni, peritendinozni, intratendinozni, epiduralni, intratekalni, intraburzalni, intralezijski (npr. intrakeloidni), intradermalni i supkutani.

Za pojašnjenje: oralna primjena glukokortikoida, koja je i dalje zabranjena tokom takmičenja, uključuje, posebno, oromukozni, bukalni, gingivalni i sublingvalni put.

Drugi načini primjene (uključujući inhalacijski i lokalni: dentalno-intrakanalni, dermalni, intranazalni, oftalmološki i perianalni) nisu zabranjeni kada se koriste u dopuštenim dozama proizvođača i terapijskim indikacijama.

Ako postoji opravdana medicinska potreba za primjenom glukokortikoida, sportista može podnijeti zahtjev za izuzeće u terapijske svrhe (TUE). U slučaju nepovoljnog analitičkog nalaza (AAF) na takmičenju, sportista može podnijeti zahtjev za retroaktivni TUE kako je predviđeno primjenjivim pravilima.

  1. S3. Beta-2 agonisti – doza salbutamola

Što se tiče salbutamola, dnevni vremenski intervali doziranja su modificirani na 600 mikrograma tokom osam sati počevši od trenutka uzimanja bilo koje doze (prije 800 mikrograma tokom 12 sati). Time se smanjuje rizik od bilo kakvog potencijalnog AAF-a nakon što se visoke doze uzimaju odjednom. Ukupna dopuštena dnevna doza ostaje na 1600 mikrograma tokom 24 sata. Treba tražiti TUE za doze koje prelaze ove granice.

  1. S0. Neodobrene tvari

Po prvi put je tvar uključena imenom kao primjer u dijelu S0 (Neodobrene tvari) Liste. Ova tvar, BPC-157, eksperimentalni je peptid koji se prodaje kao dodatak, a uvršten je na Listu za 2022. nakon nedavne ponovne procjene njenog statusa.

Proces godišnjeg pregleda liste

Svake godine WADA vodi proces revizije u vezi s Listom, počevši s početnim sastankom u januaru i zaključno s objavom Liste do 1. oktobra. Ovo je opsežan proces konzultacija koji uključuje WADA-inu listu stručnjaka savjetodavnu skupinu koja prikuplja informacije uključujući najnovija naučna i medicinska istraživanja, trendove i obavještajne podatke prikupljene od agencija za provođenje propisa i farmaceutskih tvrtki; prosljeđivanje nacrta Liste svim učesnicima; i, uzimajući u obzir njihove podneske za reviziju nacrta, nakon čega slijedi pregled od strane Odbora za zdravstvo, medicinu i istraživanje (HMR) Agencije. HMR odbor zatim daje svoje preporuke WADA-inom ExCo, koji odobrava Listu.

Da bi se tvar ili metoda dodala na Listu, mora se utvrditi da ispunjava najmanje dva od sljedeća tri kriterija:

  1. Ima potencijal poboljšati ili poboljšati sportske performanse
  2. Predstavlja stvarni ili potencijalni zdravstveni rizik za sportiste
  3. Narušava sportski duh

Lista se objavljuje tri mjeseca prije stupanja na snagu kako bi se sportisti, njihova pratnja i ostali učesnici mogli upoznati s eventualnim izmjenama. U konačnici, sportisti su odgovorni za zabranjene tvari pronađene u njihovom tijelu i zabranjene metode za koje se utvrdi da su korištene. Pratnja sportiste također je odgovorna za kršenja antidoping pravila ako se utvrdi da su učestvovali. Stoga, ako postoji bilo kakva sumnja u status tvari ili metode, važno je da kontaktiraju svoje antidoping organizacije (Međunarodnu federaciju ili Nacionalnu antidoping organizaciju) za savjet.

Program izuzeća u terapijske svrhe (TUE)

Treba napomenuti da sportisti koji imaju legitiman medicinski razlog za korištenje zabranjene tvari ili metode koja se nalazi na Listi mogu podnijeti zahtjev za TUE. TUE bi se dodijelio ako su ispunjeni kriteriji navedeni u Međunarodnom standardu za izuzeća u terapijske svrhe. Program TUE rigorozan je i nužan dio elitnog sporta koji je iznimno prihvaćen od strane sportista, liječnika i učesnika u borbi protiv dopinga.

Smjernice za TUE uključujući nove propise o glukokortikoidima

Kako bi pomogla liječnicima i sportistima, u posljednjih nekoliko sedmica, WADA je objavila sljedeće dokumente s uputama o upravljanju TUE-ima koji uključuju nove propise o glukokortikoidima:

Uz gore navedene smjernice, WADA je osigurala, ili će osigurati, brojne edukativne resurse kao dio svog Programa podrške implementaciji kodeksa (CISP), kojem se može pristupiti na WADA platformi za obrazovanje i učenje o antidopingu (ADEL). Ti resursi uključuju:

  • CISP kontrolni popis – Provedba revidiranog popisa
  • Informativni list o sportistima i pratećem osoblju sportiste (ASP) o injekcijama glukokortikoida
  • Informativni list medicinskih stručnjaka o injekcijama glukokortikoida
  • Vodič za sportiste i ASP za Listu za 2022. (koji će biti dostupan od 1. januara 2022.)