Poštovani posjetitelji

Agencija za antidoping kontrolu osnovana je 2009. godine i od tad je prešla put od relativno nepoznate i mlade Agencije do respektabilnog i nezaobilaznog faktora u regionalnim i globalnim okvirima borbe protiv dopinga.

Uključeni smo u kreiranje evropske antidoping politike kroz tijela Vijeća Evrope zadužena za doping, kao što su CAHAMA - (Adhoc Committee European Coordination Forum for the World Anti-Doping Agency) i Nadzorna grupa antidoping konvencije Vijeća Evrope.

Sve naše aktivnosti obavljamo u skladu sa Svjetskim antidoping kodeksom i UNESCO Konvencijom protiv doping u sportu, prema kojima smo usklađivali i naše pravilnike, te smo 2011. godine dobili status “code compliance”, odnosno, potvrdu o njihovoj usklađenosti sa odredbama Kodeksa.

Obučili smo preko 100 doping kontrolora u skladu sa važećim svjetskim standardima, koji su do sada prikupili oko 900 uzoraka i koji su bili angažirani na svjetskim i evropskim takimčenjima održanim u Bosni i Hercegovini, među kojima se ističu Svjetsko juniorsko prvenstvo u Rukometu (2013), Europsko judo prvenstvo za juniore i juniorke, Svjetsko kuglaško prvenstvo (2011), Evropsko prvenstvo za juniore i seniore do 23 godine u kajaku i kanuu na divljim vodama (2011), kao i Europsko klupsko prvenstvo za juniore i juniorke u atletici (2011).

Uposlenici Agencije su obišli cijelu Bosni u Hercegovinu kako bi educirali sportiste i članstvo svih premijerligaša u kolektivnim sportovima, kao i veliki broj sportaša u pojedinačnim sportovima. Do sada je edukaciju Agencije prošlo preko 5000 sportaša, od čega najveći dio čine članovi klubova najvišeg ranga takmičenja.

Na međunarodnom planu smo uspostavili izvrsnu suradnju sa Antidoping agencijom Srbije (ADAS), Službom za antidoping Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Slovenskom antidoping agencijom (SLOADA), Antidoping agencijom Rumunije (ANAD) i antidoping laboratorijama u Seibersdorfu i Bukureštu čija su iskustva po pitanju edukacija, testiranja, informiranja i istraživanja i razvoja borbe protiv dopinga u sportu uvijek od pomoći.

Sredinom 2011. Agenciji je pomoću sredstava iz antidoping fonda UNESCO – a sprovden projekt „Štampanje i distribucija UNESCO-vih i WADA-inih edukativnih materijala iz oblasti antidopinga i istraživanje o stanju organizovanosti u sportskim savezima i usklađenosti podzakonskih akata saveza sa domaćim i međunarodnim propisima i zakonima“ koji je uključio sve krovne saveze u Bosni i Hercegovini i bio prvi korak u uspostavljanju bliske saradnje saveza i Agencije za antidoping kontrolu u planiranju i kreiranju antidoping politike.

Putem ove stranice želimo upoznati javnost sa radom Agencije za antidoping kontrolu, učiniti im dostupnim sve važeće međunarodne i domaće dokumente iz područja borbe protiv dopinga u sportu i pružiti im informacije iz borbe protiv dopinga u sportu.

Aktivnosti Agencije u vremenu pred nama bit će fokusirane na sljedeće oblasti:

  • Edukacija
  • Testiranje
  • Informiranje
  • Međunarodna suradnja
  • Istraživanje i razvoj borbe protiv doping u sportu

Agencija će nastaviti poticati, snažiti i pružati podršku unapređenju etike, duha fair playa i odgojne funkcije sporta u životima mladih, u cilju eliminacije doping u sportu i izgradnje zdravog okruženja kao preduvjeta za stvaranje zdravih sportaša i sportašica koji su budućnost Bosne i Hercegovine.

Informirajući javnost želimo podići svijest o štetnosti dopinga, uključili što više zainteresiranih u borbu protiv dopinga i potaknuli prevenciju korištenja nedozvoljenih sredstava kako bi zajedno ostvarili cilj – čist sport bez dopinga.

Ravnatelj
Slavko Matić
Agencija za antidoping kontrolu