Odbor za žalbe Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je izrekao kazne zabrane učešća u sportu dvojici bosanskohercegovačkih sportista.

Odbor za saslušanje Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, nakon provedenih postupaka, je izrekao kazne za 3 sportista, i to 2 boksera i 1 rukometaša.

Bosanskohercegovačkom kikbokseru Fehimu Omerhodžiću izrečena je kazna zabrane bavljenja sportom u trajanju od četiri godine zbog korištenja nedozvoljenih supstanci.

Antidoping zajednica širom svijeta okuplja se kako bi proslavila i obilježila Play True Day – dan koji je posvećen čistom sportu i podizanju svijesti među sportistima, sportskom javnošću i ostalima o važnosti prevencije dopinga.

U skladu sa Međunarodnom konvencijom protiv dopinga u sportu, Svjetskim antidoping kodeksom, Zakonom o sportu u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 27/08, 102/09, 66/16), Međunarodnim standardom za testiranja i istrage i Programom obuke doping kontrolora za period 2023.-2025. Agencije za antidoping kontrolu BiH, pozivaju se zainteresirana fizička lica da se prijave na Javni poziv za obuku, certificiranje i akreditiranje/reakreditiranje doping kontrolora.

Detalji, uvjeti, informacije o potrebnoj dokumentaciji i prijavni obrazac su dostupni na sljedećim linkovima

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je tokom 2022. godine evidentirala tri doping pozitivna slučaja u Bosni i Hercegovini.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je objavila odluku o listi zabranjenih sredstava za 2023. godinu, koju je ranije utvrdila Svjetska antidoping agencija (WADA), potvrdio je za Fenu Amir Avdagić iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Kao i svake godine, Svjetska antidoping agencija (WADA) je usvojila i objavila Listu zabranjenih sredstava za narednu godinu.

Lista zabranjenih sredstava (Lista) je jedan od osam međunarodnih standarda koji su obavezni za sve potpisnice Svjetskog antidoping kodeksa (Kodeksa). Ona označava koje su tvari i metode zabranjene na takmičenju i van takmičenja i koje su tvari zabranjene u pojedinim sportovima.

U nastavku možete pronaći sažetak glavnih izmjena i objašnjenja i Listu zabranjenih sredstava za 2023. (Službeni glasnik BiH, broj: 79/22 od 06.12.22)

Tokom posljednjih šest godina, Svjetska antidoping agencija (WADA) je značajno investirala u razvoj obavještajnih i istražnih kapaciteta ( intelligence and investigative (I&I), koji su se pokazali kao vrijedan komplementarni alat u zaštiti čistog sporta.

U petak 24.06. u Tuzli je održan sastanak predstavnika Agencije za antidoping kontrolu Amira Avdagića i Seada Mulića i predstavnice Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini - NCB Interpol Sarajevo, Verice Trbić.