Kolege iz Antidoping agencije Srbije su dale zanimljiv intervju za mondo.rs koji prenosimo u cjelosti.

Predsjednik Odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Srbije Nenad Dikić rekao je danas da očekuje da će biti dopingovanih sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i da vjeruje da prvi teniser svijeta Novak Đoković trpi neosnovani pritisak.

Dikić će zajedno sa Marijom Anđelković iz Antidoping agencije Srbije testirati sportiste na Igrama u Riju.

Dikić je rekao da će u narednim danima testirati plivače, a zatim i atletičare i dodao da se srpski tim svojim znanjem i iskustvom preporučio lokalnim organizatorima.

"Sigurno je da će biti dopinga, nijedne Igre nisu prošle bez dopingovanih sportista. Uvijek postoji mali procenat, smatra se da će pet odsto bilo šta uraditi da bi dobili olimpijsku medalju. Pitanje je da li će biti uhvaćeni sad, ili kao što je bio slučaj prije ovih Igara, kada su retestirani uzorci iz Pekinga i Londona. U tim uzorcima pronađeno je 31 pozitivnih rezultata iz Pekinga i 23 iz Londona. Metode su unaprijeđene, a i u Riju će biti slična situacija", rekao je Dikić novinarima u Rio de Žaneiru.

Dikić je naveo da postoji pritisak da se uhvate vrhunski sportisti i naveo primjer bicikliste Lensa Armstronga, poslije čega je, kakao je rekao, porastao ugled Antidoping agencije SAD.

"Oni žele da uhvate sportiste, ti ljudi tako razmišljaju i nisu pravi prijatelji sporta. Nije poenta uhvatiti nego spriječiti i raditi sa njima da do toga ne dođe. Novak trpi neopravdano veliki pritisak, da ima drugo državljanstvo ne bi trpio vjerovatno ni 70 odsto koliko sada trpi. Sjedio sam u njegovoj loži u Londonu, cijeli stadion navija protiv njega, plus mora da igra i nalazi se na Olimpijskim igrama. Vjerovatno to samo Novak može da izdrži", dodao je on.

Povodom skandala oko dopinga ruskih sportista, Dikić je rekao da je predsjednik Međunardnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah donio pravu odluku kada je dozvolio međunarodnim federacijama da odluče koji sportisti će ići na Igre.

"To je normalno, pošto federacije znaju koji njihovi sportisti jesu ili nisu dopingovani i koliko su puta testirani. Izbjegnuta je sveukupna zabrana Rusiji, a to je spasilo obraz MOK-u i spasilo sport. Za tu odluku glasalo je 83 od 84 delegata, činjenica je da je politika vrsta pritiska koju su imali Rusi. Drago mi je što ćemo vidjeti ruske atletičare, ali nije dobro što nećemo imati Jelenu Isinbajevu", rekao je on.

Ljekarka Marija Anđelković radiće doping kontrolu u boksu i džudou.

"Naš posao se neće mnogo razlikovati od onoga što radimo svakodnevno. Radićemo kao doping kontrolori, a u drugom dijelu čekamo da budemo šef doping stanice na Marakani kada se bude radila atletika. To smo tražili, tome se nadamo i nama je to nešto najveće ovdje", rekla je ona.

Dodala je da trećina ruskog tima nije došla na Igre zbog doping skandala.

"Nažalost, karakteristika ovih Olimpijskih igara je doping skandal i zbog toga će mnoge oči biti uprte u doping kontrolu. Smatramo da imamo jednu vrstu privilegije da budemo uključeni u to", navela je Anđelković.

Ona je rekla da su srpski sportisti na vrijeme edukovani o dopingu.

"Moraju da paze šta unose u svoje tijelo, koje lijekove i suplemente. Mislim da nemaju problem. Greške koje su se dešavale su da zbog prehlade kupe lijek koji sadrži zabranjenu supstancu. Drugi način rizika skoro da ne postoji", dodala je ljekarka.

Srpska atletičarka Ivana Španović tri puta je testirana u istom danu.

"Govorili smo joj o tome. Testirala ju je Svjetska atletska federacija, a odmah potom i MOK i Svjetska antidoping agencija, što nije uobičajeno. Borimo se za to da se testovi ne ponavljaju. Možda nisu bili uhodani. Ali, nije bilo loše namjere da Ivanu žele da uhvate u nečemu što se nije desilo", rekla je Anđelković.

(Preuzeto: mondo.rs)