Arbitražni sud za sport (CAS) odbio je žalbu talijanskog brzohodača Alexa Schwazera na privremenui suspenziju koju mu je izrekla Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Osim toga, CAS mu je izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom u trajanju od 8 godina počevši od jučer, umanjen za razdoblje privremene suspenzije koju je služio od 8. jula 2016.

Svi kompetitivni rezultati od 1. januara pa do danas su diskvalifikovani i sve medalje, nagrade i bodovi bit će mu oduzetii. 18. jula 2016 CAS je odbio hitan zahtjev za privremene mjere na zahtjev sportiste.

Podsjećamo, Schwazer je za talijansku reprezentaciju osvojio zlato u brzom hodanju na 50 km, maja ove godine, nakon 45 – mjesečne kazne koju je služio zbog pozitivnog testa na eritropoetin uoči Olimpijade u Londonu 2012.

Ponovno testiranje uzorka uzetog januara ove godine pokazao je prisustvo steroida.

8. jula IAAF je privremeno suspendovao sportistu dok je istragu o novom doping prekršaju vodila Atletska federacija Italije (FIDAL).

Alex Schwazer je CAS – u podnio žalbu i zahtjev za privremene mjere kako bi osporio odluku IAAF – a kojom mu je izrečena privremena suspenzija. Nakon što je CAS odbio njegov zahtjev, strane su pristale na arbitražu u okviru koje je održano saslušanje i složili se da konačna odluka bude donesena uoči Olimpijade u Riju.

IAAF, talijanska antidoping agencija (NADO Italia), FIDAL i WADA su bili ispitanicu u ovom slučaju.

(Foto:AP)