Arbitražni sud za sport (CAS) je odbacio žalbu Paraolimpijskog komiteta Rusije (RPC) na odluku Međunarodnog paraolimpijskog (IPC) kojom je ruskim paraolimpijcima zabranjeno učešće na ovogodišnoj Paraolimpijadi zbog sistemskog dopinga.

Nakon otkrića o sistemu dopingovanja u Rusiji, upravni odbor IPC – a je suspendovao RPC – ovo članstvo u ovoj međunarodnoj federaciji zbog navodne nemogućnosti ispunjavanja njegovih obaveza iz Svjetskog antidoping kodeksa, kao i IPC – ovih antidoping pravila. RPC je zatim podnio žalbu kojom je osporio ove navode i odluku IPC – a.

Vijeće CAS –a koje je donijelo ovu odluku je utvrdilo da IPC nije počinio nikakav proceduralni prekršaj tokom disciplinskog postupka i da je donesena odluka u potpunosti u skladu sa pravilima IPC – a, te da je srazmjerna okolnostima u kojima je donesena. Također je navedeno da RPC nije priložio dokaze koji bi ovu odluku doveli u pitanje.

Ova odluka je definitivni kraj nada za učešće ruskih sportista na Paraolimpijadi koja počinje 7. septembra u Rio de Janeiru.