Sedmostruka svjetska prvakinja u skijaškom trčanju i bivša Olimpijska prvakinja iz Vancouvera 2010, Therese Johaug, bila je pozitivna na doping testu.

Norvežanka je bila pozitivna na zabranjeni anabolički steroid clostebol na testiranju van takmičenja obavljenom 16. septembra.

Zabranjenu supstancu je unijela u tijelo koristeći kremu za usne.

U izjavi norveške skijaške federacije stoji da Johaugova nije bila upoznata da krema za usne „Trofodermin“, koju je koristila za tretman opekotina tokom treninga na talijanskim planinama u augustu, sadrži zabranjenu supstancu.

Liječnik nacionalnog skijaškog tima Frederik Bendiksen je preuzeo odgovornost i odmah u četvrtak podnio ostavku.

"Prestravljena sam. Svjesna sam da kao sportistkinja moram paziti na preparate koje koristim, ali smatram kako je nepošteno optužiti me za doping“, izjavila je 28-godišnja Johaug.

Per Wiik Johansen iz Antidoping Norge, norveške antidoping organizacije zadužene za testiranja i procesuiranje doping slučajeva, je izjavio da je u uzorku Johaugove pronađena mala količina steroida.

“Ništa ne navodi na sumnju da je supstancu koristila za poboljšanje performansi,“ izjavio je Johansen.

Johaug je osvajačica zlatne medalje u štafeti 4x5-kilometera na Olimpijadi u Vancouveru 2010 i srebrne medalje na 30 kilometara slobodnim stilom i bronzane medalje na 10km klasičnim stilom u Sočiju 2014.

Sada se suočava sa kaznom četvorogodišnje zabranje bavljenja sportom.