Rusiji je zabranjeno učešće na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama 2018. u južnokorejskom Pyeongchangu nakon što je Međunarodni olimpijski komitet otkrio dokaze o „manipulaciji bez presedana“ antidoping sistema, što je dovelo do serije suspenzija ruskih sportista proteklih mjeseci.

MOK nije u potpunosti zabranio učešće Rusije u Riju 2016, ali je izjavio da su dokazi koje je otkrila Šmitova Komisija učinile ovu situaciju nemogućom za ignorisati.

Međutim, kako bi ponudili zaštitu nedužnim ruskim sportistima, MOK im je ostavio otvorena vrata da se se takmiče kao olimpijci Rusije pod neutralnom zastavom

Bivši predsjednik Švicarske Samuel Šmid, koji je bio zadužen za provođenje istrage, je na konferenciji za medije izjavio kako se njegov izvještaj fokusirao na navode o umiješanosti vlade Rusije u doping tokom igara u Sočiju, te na kraju i potvrdio „sistematsku manipulaciju antidoping pravila i sistema“.

MOK je također suspendovao članstvo u MOK-u predsjednika ruskog Olimpijskog Komiteta Aleksandera Žukova, a zamjeniku premijera Vitaliju Mutku, koji je u vrijeme Olimpijade u Sočiju obnašao funkciji ministra za sport, također je zabranjeno učešće na nadolazećoj Olimpijadi u bilo kakvom svojstvu.

Tim povodom BHRTV je napravila prilog o dopingu u kojem je o posljedicama ove odluke MOK – a govorio pomoćnik direktora Amir Avdagić.

Prilog koji počinje od 20:23 možete pogledati na ovom linku.