Četvorostruki pobjednik Tour de Francea, britanski biciklist Chris Froome (32), bio je pozitivan na doping testu nakon nastupa na Vuelti u septembru ove godine. Analiza otkriva da je Froome na testiranju koje je obavljeno 20. septembra imao povišene parametre salbutamola, lijeka protiv astme.

Pravila Svjetske antidoping agencije (WADA) dopuštaju 1000 nanograma salbutamola po mililitru, dok je Froome u svom uzorku urina imao dvostruko više.

Aktuelni pobjednik Vuelte i Tour de Francea je tim povodom izjavio, "Moje stanje s astmom se pogoršalo i liječnik mi je savjetovao da pojačam dozu salbutamola, što sam i učinio. slijedio sam liječničke savjete i povećao dozu salbutamola. Kao i uvijek pazio sam da ne koristim prekomjernu dozu. Pružit ću istražiteljima sve potrebne informacije", objasnio je Froome, aktualni pobjednik Vuelte i Tour de Francea.

Sličan slučaj sa salmutabolom se desio 2007. kada je Talijanu Petacchiju izrečena 12-mjesečna suspenzija i oduzeto mu je pet etapnih pobjeda na Giro d'Italiji.

Froomeu prijeti teška kazna koja bi ga mogla udaljiti od nastupa na Giro d'Italiji sljedeće godine, kao i Tour de Francea.