Japanski kanuista se suočava sa doživotnom kaznog jer je u piće protivnika podmetnuo anabolički steroid, navodi se u saopćenju povodom incidenta koji je poljuljao japanski sport uoči priprema za Olimpijadu u Tokiju 2020.

Yasuhiro Suzuki je izjavio da mu je „jako žao“ zbog stavljanja svog timskog kolege Seijija Komatsua pod „neopravdanu sumnju“ nakon što je uzrokovao nejegov pad na doping testu na kanu prvenstvu u septembru.

„Umjesto da naporno treniram, ja sam počinio prekršaj kao sportist, a takođe i kao član društva,“ naveo je 32-godišnjak u izjavi koju je prenio njegov advokat.

Komatsu je izjavio da je umalo odustao od takmičenja na Olimpijadi u Tokiju nakon što je dobio privremenu suspenziju zbog pozitivnog doping testa na nacionalnom takmičenju u Ishikawa prefekturi.

Kazna je povučena nakon što je Suzuki priznao Japanskoj kanu federaciji da je stavio zabranjeni steroid methanidienone u flašu s pićem mladog kanuiste kako bi ga spriječio da se kvalifikuje za olimpijski tim.

„Prvo nisam mogao vjerovati da se ovakva stvar mogla desiti u Japanu,“ izjavio je Komatsu. „Do Suzukijevog prizvanja osjećao sam se vrlo depresivno i jadno.“

„Počeo sam se osjećati beznadežno u vezi sa Olimpijadom u Tokiju, misliti da je nemoguće kvalifikovati se,“ rekao je Komatsu.

Komatsu je izjavio da se čak obratio Suzukiju za savjet kada je saznao rezultate testa.

„Otkada sam se počeo baviti kanuom, obožavao sam Suzukija kao jednog od najboljih takmičara,“ rekao je Komatsu. „Želim ga direktno upitati o čemu je razmišljao. Želim da se suoči s onim što je uradio.“

Komatsu, koji se trenutno nalazi na pripremama japanske reprezentacije, izjavio je da je sada fokusiran na kvalificiranje na Olimpijadu. Iako mu je kazna ukinuta, njegovi rezultati sa nacionalnog prvenstva, gdje je bio prvi u kajaku za muškarce, su poništeni.

Japanska antidoping agencija je izjavila u utorak da je suspendovala Suzukija na 8 godina, dok je Japanska kanu federacija navela da će za njega tražiti doživotnu zabranu.

Ovaj incident je prvi doping pozitivni slučaj u Japanu zbog namjerne sabotaže.