Fudbaler Šahtara iz Donjecka, Darijo Srna, je zbog korištenja nedozvoljenih sredstava suspendiran je na 17 mjeseci.

Podsjećamo, Srna je bio pozitivan na dehidroepiandrosteron, najzastupljeniji cirkulirajući steroid kod ljudi, nakon utakmice Lige prvaka između Šahtara i Napolija 22. marta prošle godine.

Srna je priznao krivicu, ali je naglasio da je nedozvoljena supstanca slučajno dospjela u njegov organizam.

''Kao prvo i najvažnije želim odmah iskreno istaknuti kako nikada nisam savjesno ili s namjerom uzeo neko nedozvoljeno sredstvo niti sam nezakonito i nepošteno pokušao na bilo koji način povećati svoje sportske performanse ili sposobnosti. Trenutno istražujem moguće izvore pronađene supstance te u potpunosti, dobrovoljno i s punim poštovanjem sarađujem s Nacionalnim antidoping centrom Ukrajine (NADCU). S ciljem da se posvetim svojoj odbrani i spriječim svako moguće uznemiravanje mog tima i mojih suigrača donio sam odluku da se povučem iz svih takmičenja dok se pravni proces koji je u toku ne završi. U potpunosti ću se fokusirati na to kako bih sačuvao svoju čast i poštenje'', izjavio je Srna u septembru prošle godine.

Nacionalni antidoping centar Ukrajine naveo je u izjavi za medije da je Srna suspendiran od 22. marta 2017. godine te da se na teren može vratiti 22. augusta ove godine.

Kazna je mogla biti i stroža, ali je nadležno tijelo za ovaj slučaj prihvatilo tezu da Srna nije svjesno uzeo nedozvoljenu supstancu. Srna ima pravo žalbe Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei (CAS).