Slovenski reprezentativac Žiga Jeglič je odlukom Arbitraže za sport (CAS) kažnjen sa osam mjeseci zabrane nastupa zbog antidoping prekršaja tokom Zimskih olimpijskih igara 2018.

Jeglič je prvobitno suspendovan 20. februara 2018. na Olimpijadi u PyeongChangu nakon što je bio pozitivan na fenoterol, beta-2 agonist i specifične susptance s WADA Liste zabranjenih sredstava za 2018.

Hokejaš je prihvatio kaznu i tokom saslušanja priznao da je navedenu supstancu konzumirao tokom zagrijavanja prije meča sa Rusijom 16. februara i da je supstanca bila sastojak lijeka za astmu, propisanog od strane liječnika reprezentacije Slovenije. Međutim, terapijsko izuzeće nije zatraženo, čime bi sportista bio oslobođen krivnje, i korištenje inhalacije za astmu nije navedeno u formularu doping kontrole.

Utvrđeno je da ne može biti tačno određeno da li je sportista navedeni prekršaj počinio namjerno i odlučilo ga kazniti u skladu sa međunarodnim standarom.

U konačnom obrazloženju stoji da je riječ o lakšem prekršaju ali da se sportisti ne mogu „kriti“ iza grešaka timskih doktora ili drugog pomoćnog osoblja i da je medicinsko osoblje moralo biti upoznato da lijek za astmu sadrži zabranjene supstance te da za njega treba tražiti terapijsko izuzeće.

Kazna Jegliču teče od dana prvobitne suspenzije.