Jedna od deset odraslih osoba bi razmotrila korištenje anaboličkih steroida, otkrilo je novo istraživanje.

Ovaj broj raste i do jednog od pet među starosnom skupinom od 18 do 34 godine koje su najranjivije na famu o „ljepoti tijela“.

Mnogi se okreću steroidima da bi imali „izdefinirano“ tijelo, kakva se promoviraju putem izuzetno popularnih rality emisija kao što je „Love Island“

Zabrinjavajuća su saznanja koja upućuju na nedostatak svijesti javnosti, naročito mlađih grupa, o potencijalnim opasnostima korištenja ovih sredstava onda kada ih ne propisuje doktor.

Fizički efekti uključuju zatajenje srca, probleme s jetrom, oštećenja bubrega, neplodnot, kao i pojavu akni i gubitak kose.

Psihološki i emotivni efekti uključuju nagle promjene raspoloženja i agresivnosti, tzv. „steroidnog bijesa“,  i vode do moguće depresije, upozorava organizacija za nadzor lijekova Health Products Regulatory Authority (HPRA)

Nedavno je pokrenula novu informativnu kampanju, „Nula dobitaka“ (Zero Gains), kako bi educirala ljude o opasnostima uzimanja nepropisanih anaboličkih steroida.

Korištenje steroida je postalo sasvim uobičajeno i čini dio kulture teretane.

Prošle godine je zaplijenjeno 449 411 pakovanja ilegalnih anaboličkih steroida – što je porast od čak 109 006 u odnosu na 2016. godinu i 38 049 u 2015.

Istraživanje je pokazalo ogroman utjecaj društvenih medija, Tv –a i drugih medija na način kako ljudi gledaju anaboličke steroide.

Direktorica HPRA Dr Lorraine Nolan je izjavila: "Naše istraživanje ističe društveni pritisak na mlade da izgledaju onako na određeni način kako im se to servira i od njih traži“.

"Mladi muškarci žele mišiće i „nabildan“ izgled, i iako je korištenje ilegalnih steroida prethodno dovođeno u vezu sa profesionalnim body buildingom i poboljšanjem sportskih performansi, danas je korištanje velikom većinom uzrokovano željom dobivanja onog što je percipirano kao savršeno tijelo.

"Želimo promijeniti stav i razbiti mit da je nemdicinsko korištenje ovih proizvoda sigurno i da njihvi korisnici nemaju šta izgubiti konzumirajući ih.

„S druge strane, mladići imaju puno toga za izgubiti, počevši od zdravlja i dobrobiti. Vjerujemo da nema nikakve koristi od upotrebe ovih sredstava za koja je dokazano da uzrokuju niz fizičkih, psiholoških i emotivnih oštećenja prilikom njihove neprikladne upotrebe.

„Prava priča je da nepropisno korištenje anaboličkih steroida može imati razarajuće i po život opasne nuspojave“

EDUKACIJA

John Treacy, izvršni direktor Sport Irelanda, je izjavio: „Dok bi korištenje anaboličkih steroida tradicionalno bilo povezano s poboljšanjem fizičkih performansi, jasno je da ih se sad koristi u druge svrhe.

„ Osnovni dio Sport Irelanda u polju antidopinga je edukacija i ova kampanja će nam pomoći da istaknemo posljedice dopinga na samo iz sportske perspektive , ali također i zbog ozbiljnih posljedica po zdravlje u vezi sa korištenjem anaboličkih steroida.“

Nova kampanja uključuje on-line istraživanje socijalnih i digitalnih medija kao dodatak oglasima i plakatima u teretanama i van njih.

Pokrenut je novi website zerogains.ie kako bi pružio pouzdane informacije o pravim rizicima korištenja anaboličkih steroida.

Također pruža i praktične savjete za sve koji imaju probleme s korištenjem, kao i informacije o tome kako prijaviti svaku sumnju na neovlaštenu prodaju i snabdijevanje steroidima.