Ključna revizija Svjetskog antidoping kodeksa (Kodeks) i povezanih međunarodnih standarda, kao i usklađivanje sa bile su glavne teme 15. Simpozija Svjetske antidoping agencije (WADA) održanog 13. i 14. marta u švicarskom Lausanneu, u kojem je učestvovao i pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine Amir Avdagić.

Simpozij je okupio skoro 900 predstavnika globalnog svijeta borbe protiv dopinga u sportu koji su dva dana učestvovali u prezentacijama, intervjuima, diskusijama, radionicama i sesijama umrežavanja. Predstavnici sportista, međunarodnih sportskih federacija, organizatora glavnih sportskih događaja, laboratorija akreditiranih od WADA – e i jedinica za upravljanje sportskim pasošima, kao i predstavnici medija su okupljeni pod temom „Prema 2021 – Zajedno upravljajući budućnost“.
 
Revidirana i dopunjena verzija Kodeksa stupit će na snagu 2021. i stakeholderi iz svijeta borbe dopinga u sportu trenutno finaliziraju dokument kako bi bio ratificiran i usvojen na 5. Konferenciji o dopingu u sportu u Katovicama u Poljskoj, novembra ove godine.

Osim toga, razmatrane su izmjene raznih međunarodnih standarda iz novog Kodeksa, uključujući one o  upravljanju rezultatima, terapijskim izuzećima (TUE), edukaciji, usklađivanju, testiranju i istragama, laboratorijama i zaštiti privatnosti.

Generalni direktor WADA, Olivier Niggli, prezentirao je strateške prioritete WADA, koji uključuju: usklađivanje Kodeksa sa revidiranom verzijom Kodeksa 2021 i istovremeno revidiranje međunarodnih standarda; primjena širokih reformi uprave, pojačavanje naučnih i društvenih istraživanja; pojačavanje edukacije, naročito kroz razvoj Međunarodnog standarda za edukacije; izgradnja kapaciteta antidoping organizacija; i tekuća izmjena WADA – inog sistema za antidoping upravljanje i održavanje (ADAMS).

Po završetku Simpozija, Avdagić je učestvovao u sastanku i radu Skupštine Instituta za nacionalne antidoping organizacije (iNADO) na kojima su razmijenjena iskustva i prakse, te se razgovaralo o kapacitetima članica za prilagodbu novom Kodeksu 2021.