Nova, jeftinija, lakša i brža metoda detekcije dopinga za koju treba samo nekoliko kapi krvi mogla bi po prvi put biti isprobana na sljedećim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Prošlog mjeseca, Međnarodni olimpijski komitet (MOK), Svjetska antidoping agencija (WADA) i nekoliko državnih antidoping agencija su uspostavili odbor koji će razviti testove sasušene krvi (DBS metod) do Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022, ali s mogućnosšću da to možda dovrše i ranije.

Antidoping agencija Sjedinjenih Američkih Država (USADA) je već sprovela testnu fazu primjene ove metode u okviru koje se nekoliko kapi krvi stavlja na papir kako bi bile testirane na prisustvo zabranjenih supstanci. Za razliku od dosadašnjeg prikupljanja krvi iz vene, ova metoda može biti obavljena malim ubodom igle u vrh prsta, daleko manje bolnim i invazivnim načinom.

Prikupljanje, pohranjivanje i transport DBS metodom će također biti značajno jeftiniji i nada se da bi mogli biti stabilniji što bi omogućilo njihovo duže čuvanje u svrhe moguće ponovne analize.

WADA financira nekoliko istraživačkih projekata o DBS metodu i optimistična je po pitanju početka primjene ove antidoping metoda koja bi se mogla pokazati revolucionarnom.