Organizatori kontinentalnih igara trenutno pohranjuju uzorke na maksimalno 4 godine, dok se Olimpijsko vijeće Azije (OCA) izjasnilo da „nema namjeru“ uzorke čuvati duže od 18 mjeseci, odnosno do isteka njihovog ugovor za Azijske igre 2018.

Čuvanje i naknadne ponovne analize uzoraka su rezultirale brojnim pozitivnim slučajevima, među kojima i nekoliko olimpijaca, otkada su predstavljene na Olimpijskim igrama u Atini 2004. Korištenjem najnovijih naučnih metoda omogućena je detekcija zabranjenih supstanci u uzorcima.

Novi test, razvijen 2016. uz pomoć bivšeg direktora moskovske laboratorije Grigorija Rodčenkova, detektira korištenje steroida, ne samo danima nego mjesecima nakon zloupotrebe. Ovaj metod se smatra ključnim za veliki broj pozitivnih slučajeva nakon retestiranja uzoraka sa Olimpijada u Pekingu 2008. i Londonu 2012.

Nakon retestiranja, 65 novih slučajeva je otkriveno u uzorcima iz Pekinga i još 60 u onima iz Londona, čije će retestiranje završiti krajem ove godine zbog propisane zastare nakon 8 godina od prikupljanja uzoraka. Zastara za uzorke prikupljene na igrama u Riju 2016 bit će 10 godina.

U izvještaju nezavisnog posmatrača Svjetske antidoping agencije (WADA) sa Azijskih igara u kineskom Incheonu 2014. OAC se poziva da ustanovi odgovarajuće politike za čuvanje uzoraka zbog potencijalne buduće analize. Uz tvrdnju da je idealan rok za čuvanje uzoraka 10 godina, tim nezavisnog posmatrača preporučuje zadržavanje određenih uzoraka , identificiranih kroz procjenu rizika, najmanje na 4 godine, ako bi se troškovi čuvanja pokazali velikim.

Izvještaj nezavisnog posmatrača sa prošlogodišnjih Azijskih igara, održanih u Jakarti i Pambangu, navodi da OCA nije uvrstila čuvanje u plan svojih aktivnosti. WADA je naglasila da je donošenje strategije čuvanja uzoraka obavezujući član 4.7.3 Međunarodnom standardu za testiranje i istrage

“Dok je OCA u izvještaju spomenula da je u prošlosti kontaktirali relevantne međunarodne federacije kako bi provjerili da li su zainteresirani za čuvanje određenih uzoraka, ovo nije učinjeno za Azijske igre“.