Američki atletski trener Alberto Salazar, vodeći atletski trener, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, suspendiran je na 4 godine zbog dopinga.

„Salazar je koristio je sportiste kao laboratorijske životinje“, izjavio je šef Američke antidoping agencije (USADA) Travis Tygart u intervjuu za ZDF.

"Morate shvatiti da sportisti nisu imali pojma što se događa s njima, što im se daje. Primjerice, jednoj sportašici je rečeno da uzme lijek protiv tumora na maternici, iako nije imala tumor. Lagali su sve sportiste i na njima obavljali liječničke eksperimente", tvrdi Tygart.

Američka antidoping agencija je objavila da je Salazar kažnjen zbog "orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari" kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena kazna, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za sudjelovanje na SP-u u Dohi. Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom obavještenju naveo da će stajati uz njega.

Tygart je osim Salazara napao i Nike.

"Nadam se da će Nike uvidjeti istinu i da će to za njih biti otriježnjene. Više ne mogu tražiti izgovore, moraju priznati da su se eksperimenti nad sportistima radili pod njihovim imenom i u njihovim prostorima. To je pogrešno", izjavio je Tygart.

USADA tvrdi da je Salazar, koji je trenirao i američkog dugoprugaša Matthewa Centrowitza, snabdijevao sportiste zabranjenim supstancama te je sportiste navodio kako da izbjegavaju doping kontrole.

"Šokiran sam," kazao je Salazar. "Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e."

"Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žalit ću se i trudit ću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", dodao je.