Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je u otkrila dva slučaja korištenje zabranjenih sredstava među bosanskohercegovačkim sportistima.

Prvi od njih je bokser Džan Šljivo koji je testiran 22.05.21 na Državnom prvenstvu u boksu 2021. održanom u Zenici. Analizom prikupljenog uzorka je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance GW1516 iz klase „S4. Hormoni i modulatori metabolizma“, sa Liste zabranjenih sredstava za 2021. godinu.

Izrečena mu je kazna od 4 godine zabrane bavljenja sportom.

Drugi slučaj je kickbokser Zahid Skopljak čiji uzorak je prikupljen 05.06.21. na takmičenju „Grand Prix Ilidža 2021“. U njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca sa Liste zabranjenih sredstava za 2021. godinu metandienone iz klase „S1. Anabolički androgeni steroidi (AAS)“.

Također mu je izrečena kazna zabrane bavljenja sportom na 4 godine.

Obojici sportista se također poništavaju svi rezultati postignuti od dana prikupljanja njihovih uzoraka, uključujuči oduzimanje nagrada, medalja i bodova.

U skladu sa važećim Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, odluku je donio Odbor za saslušanje, a sportisti mogu podnijeti žalbu na ove odluke Odboru za žalbe.