Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je objavila odluku o listi zabranjenih sredstava za 2023. godinu, koju je ranije utvrdila Svjetska antidoping agencija (WADA), potvrdio je za Fenu Amir Avdagić iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Lista je objavljena na internet stranici Agencije te Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, a bit će publikovana i u Registru lijekova kao i na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dužnost sportiste i pomoćnog sportaševog osoblja, kako je naveo, je da budu upoznati sa Listom, a princip striktne odgovornosti propisuje da je sportista odgovoran za ono što se nalazi u njegovom organizmu.

Da bi se supstanca ili metoda dodala na Listu, mora se utvrditi da ispunjava najmanje dva od sljedeća tri kriterija: 1) ima potencijal da poboljša sportske performanse, 2) predstavlja stvarni ili potencijalni zdravstveni rizik za sportiste, 3) narušava sportski duh – fair play, pojašnjava Avdagić.

- Na listi zabranjenih sredstava u sportu nalaze se ona sredstva i metode, koje su uvijek zabranjene, dakle na takmičenju i van takmičenja, kao i ona koja su zabranjena samo na takmičenju. Anabolički androgeni sterodi, peptidni hormoni, faktori rasta i slične supstance i mimetici, zatim beta-2 agonisti, hormoni i modulatori matbolizma, diuretici i maskirni agensi su uvijek zabranjena sredstva, jednako kao i metode: manipulacija krvlju i krvnim komponentama, hemijska i fizička manipulacija te genski i ćelijski doping - navodi Avdagić.

Kokain i metilendioksimetamfetamin (MDMA - ecstasy), kao i neki drugi iz grupe stimulanasa zabranjeni su na takmičenju, kao i narkotici i kanabinoidi (hašiš i mariuhana) te glukokortikoidi. Beta-1 blokatori su zabranjeni na takmičenju u samo određenim sportovima.

Tramadol je već nekoliko godina u programu praćenja WADA-e, a od 2024.godine bit će zabranjen, ističe Avdagić.

Pozivamo sve odgovorne da se upoznaju sa sadržajem nove Liste zabranjenih sredstava, navodi Avdagić.