Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je tokom 2022. godine evidentirala tri doping pozitivna slučaja u Bosni i Hercegovini.

Odbor za saslušanje je proveo postupke u skladu sa Kodeksom Svjetske antidoping agencije (WADA) i Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, i  na osnovu izvedenih dokaza i činjenica  izrekao odgovarajuće sankcije i mjere za dvije sportistkinje, dok je treći postupak u toku.

Prvi slučaj je utvrđen kada je 22.10.2022. godine u Tešnju, na takmičenju „WAKO Balkan open 2022 - kickboks“, provedena doping kontrola nad Doris Živković.

Analiza njenog uzorka je pokazala prisustvo zabranjene supstance furosemid.

Furosemid je supstanca iz klase S5. (Diuretici i maskirna sredstva),  uvrštena na Listu zabranjenih sredstava za 2022. godinu.

Odbor za saslušanje je donio odluku o zabrani učešća u sportu od šest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Istom odlukom poništeni su svi rezultati koje je sportistkinja postigla od dana kada je prikupljen navedeni uzorak, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

U drugom slučaju, 20.11.2022. godine u Sarajevu, na takmičenju „Taekwondo open 2022“, provedena je doping kontrola Ajne Makaš.

Analizom je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance methylhexanamine (5-Methylhexan-2-amine), iz klase S6. (Stimulansi) sa Liste zabranjenih supstanci 2022. godinu.  Određena joj je kazna zabrane učešća u sportu od šesnaest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Također su poništeni svi rezultati koje je postigla od dana prikupljanja uzorka, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.