Međunarodna teniska federacija (ITF) kaznila je rusku teniserku Mariju Šarapovu, koja je od marta privremeno suspendovana, jer je u januaru na Australian Openu bila pozitivna na meldonijum.

Nezavisni sud u Londonu koji je angažovan od strane ITF utvrdio je da je Šarapova prekršila antidoping pravila i izrekla joj kaznu u trajanju od dvije godine počevši od 26. janura, kada je Ruskinja dala uzorak u kojem je pronađen meldonijum.

Ovo znači da bi se Šarapova na teren mogla vratiti tek krajem januara 2018 godine, kada će imati 31 godinu, i veliko je pitanje da li će uopće imati želju da krene ispočetka.

Povodom ove odluke oglasio i prvi čovjek Ženske teniske asocijacije (WTA) Steve Simon.

„Važno je da svi igrači budu dobro upoznati sa pravilima i da ih poštuju. U skladu s tim, i Marija je morala preuzeti odgovornost za svoju grešku. ITF je postavio pravila u skladu sa Antidoping programom, a postoji mogućnost da Šarapova uloži žalba Sudu za arbitražu u sportu (CAS). Nastavićemo pratiti proces i nadamo se da će se sve razriješiti što prije“, rekao je Simon.

Šarapova je označena kako „jedini kreator svoje nesreće“  jer je krila redovno korištenje meldonijuma uoči svojih mečeva i od antidoping tijela i svog pomoćnog osoblja.  Već je najavila da će se na ovu, kako ju je nazvala „okrutnu kaznu“ žaliti CAS – u.

Početkom marta, Šarapova je izjavila da je bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu, koju je koristila gotovo deset godina, a koja je od 1. januara ove godine dospela na listu zabranjenih sredstava.

(Foto: Reuters)