Samo nekoliko dana uoči odluke o dozvoli učešća ruskim sportistima na Olimpijadi u Riju, njemačka televizija ARD, koja je već otkrila doping skandal u ruskoj atletici, prikazala je u srijedu još jedan dokumentarni film u kojem su prikazani rezultati nove istrage koji otkrivaju otkriti sistem “dopinga pod kontrolom države”. Dokumenti prikazani u filmu otkrivaju da je ruski ministar sporta Vitalij Mutko “spriječio objavljivanje pozitivnih rezultata na doping za jednog fudbalera” iz ruske prve lige.

Film „Tajni svijet dopinga“ također navodi da je Mutko dozvolio zloglasnom treneru brzog hodanja, Viktoru Čeginu, kojem je WADA 2015. godine izrekla kaznu doživotne zabrane bavljenja sportom , da nastavi obavljati svoju funkciju. Mutko je imao najvažniju ulogu u zataškavanju doping slučaja fudbalera FK Krasnodara, koji se 2015. takmičio u grupnoj fazi Lige Europe. Optužbe protiv Mutka su zasnovane na razmjeni povjerljivih e – mailova između Ministarstva sporta i laboratorije za doping kontrolu uzoraka, koje je anonimni izvor iz ministarstva dostavio novinaru Haju Seppeltu.

U slučaju navedenog fudbalera, čiji identitet nije naveden, dokazi navode da je u njegovom uzorku iz augusta 2014. godine pronađen zabranjeni steroid Hexarelin. Uzorak je označen kao „odobrava VM“ – za koji se misli da se odnosi na Mutka. Dokumentarac tvrdi da rezultat nikad nije objavljen i navedeni fudbaler nikad nije kažnjen. ARD je također prikazao i snimke od 27. aprila 2016. godine na kojima bivši glavni trener brzog hodanja, Viktor Čegin, vodi trening atletičara reprezentacije, iako mu je doživotno zabranjeno učešće u sportu.

Među atletičarima koji treniraju su i Olga Kaniskina i Sergej Kirdjapkin, kojima su u martu oduzete olimpijske medalje zbog dopinga. Prema navodim Grigorija Rodčenkova, zviždača koji je prebjegao u SAD, ARD je naveo da se savjetnica u ruskom ministartvu sporta, Natalija Želanova, „konstantno uplitala u svakodnevne aktivnosti antidoping agencije Rusije (RUSADA)“. ARD navodi da je rezultate svoje istrage predao Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) koja je odgovorila u pismu od 1. juna da se radi o “vrlo ozbiljnoj stvari” i o “hitnom pitanju” koje izaziva “ozbiljnu zabrinutost”.

Uoči emitovanja dokumentarca, novinska agencija Interfax je citirala Mutkovu izjavu u kojoj je odbacio optužbe i dodao da je cilj ARD – ovog izvještaja da  nahuška IAAF protiv ruske atletske federacije. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da optužbe trebaju biti potkrijepljene dokazima i da će neosnovane optužbe tretirati kao „apsolutnu klevetu.“ IAAF se treba izjasniti 17. juna o suspenziji Rusije, što je važno za buduće učešće ruskih tamičara u Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5 - 21. august).

(Foto: GettyImage)