Ruski atletičari i atletičarke neće moći nastupati na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, odluka je Svjetske asocijacije atletskih federacija (IAAF).

Odluka da se ruski sportisti koji učestvuju u atletskim disciplinama suspenduju zbog dopinga donesena je u novembru prošle godine, a danas je i definitivno potvrđena. Svjetska antidoping agencija (WADA) je zaključila kako se ruski atletičari i atletičarke "sistematski dopinguju", te da su u sve uključene i ruske tajne službe.

U najnovijem izvještaju WADA-e objavljenom danas navodi se kako su i pored suspenzije ruski sportisti nastavili da se dopinguju, te da su u više navrata odbijali da se testiraju. Samo tokom ove sedmice 73 testa ruskih sportista nisu dostavljena, 436 sportista je odbilo testiranje, "značajan broj" sportista jednostavno je preskočilo testiranje, dok su se 52 testa lažirala.

Olimpijski komitet Rusije je već najavio žalbu na ovu odluku, napominjući kako se i Etiopljani i Kenijci nalaze pod istragom WADA-e, no njima će biti dozvoljeno takmičenje u Riju. Najbolja skakačica s motkom svih vremena Jelena Isinbajeva smatra da je odluka da se svim Rusima i Ruskinjama zabrani takmičenje skandalozna.

"Ako su neki ruski atletičari i atletičarke pali na doping testu, zašto se zabranjje takmičenje u Rij i onim koji su čisti? Zašto se mi ne možemo takmičiti na Olimpijskim igrama sa drugim takmičarima koji su također čisti?", stoji u otvorenom pismu koje je Isinbajeva uputila IAAF.

Izvor(Klix)