Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine će postupati isključivo prema preporukama i naredbama Vijeća ministara Bosne Hercegovine, Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, entitetskih, kantonalnih/županijskih,gradskih/opštinskih/općinskih štabova civilne zaštite, organa unutrašnjih poslova, zdravstvenih i drugih nadležnih organa u cilju zaštite javnog zdravlja, sigurnosti i zdravlja svih građana pa tako i sportsta, doping kontrolora i svih uključenih u proces borbe protiv dopinga.

Na osnovu Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (br.13/20 od 17.03.2020.godine) o postupanju institucija Bosne i Hercegovine u cilju osiguranja zaštite života i zdravlja zaposlenih zbog opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokavne korona virusom ( COVID-19), ravnatelj Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine donio je odluku o minimumu procesa rada u Agenciji za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu naredbe i upute Koordinicionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH i drugih nadležnih institucija, te činjenicu da je Agencija smještena u istim prostorijama zajedno sa Uredom za strance TC Tuzla, gdje se vrši koncentracija i registracija ilegalnih migranata, donesena je odluka da se dio poslova obavlja na adresi Slatina 2, Tuzla (zgrada Sarajevo osiguranja, ranije sjedište Agencije) te da se oni poslovi i zadaci,za koje je moguće, obavljaju putem elektronske pošte i drugih alternativnih načina bez dolaska u prostorije institucije.

Apelujemo na sve stranke, izuzev u slučaju dostave hitnih akata, da Agenciji za antidoping kontrolu BiH dostavljaju podneske na sljedeće načine:

  • Putem e- pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Putem pošte na adresu: Maršala Tita 36, Tuzla, Bosna i Hercegovina
  • Kontakt telefoni su 063 999 297 (ravnatelj Agencije), 035 310 692

 

Izuzetno, u hitnim i opravdanim slučajevima moguće je dostaviti podneske lično na dislociranu adresu pisarnice u ulici Slatina 2, Tuzla (zgrada Sarajevo osiguranja, ranije sjedište Agencije), radnim danom u periodu od 10.00 do 11.00 sati.

Napadaš Dinamo Kijeva, Artem Bjesjedin kažnjen je sa godinu dana zabrane nastupa nakon kršenja antidoping pravila, stoji u zvaničnom saopćenju fudbalskog kluba.

Gostovanje pomoćnika direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amira Avdagića u jutarnjem programu Televizije tuzlanskog kantona 15.01.20 i razgovor o najjaktelnijim temama iz dopinga.

U skladu sa Zakonom o sportu u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine odgovorna za primjenu konvencija, kodeksa WADA-e i pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta,

Svjetska antidoping agencija (WADA) je osnovana 10. novembra 1999. kao posljedica inicijative i potrebe za neovisnim međunarodnim tijelom koje bi se borilo protiv dopinga i koordiniralo tu borbu u svim krajevima svijeta.

Ovaj kratki dokumentarni film istražuje tragične posljedice dopinga kroz oči bivše istočnonjemačke bacačice kugle, Heidi Krieger, i svjedočanstvo je ogromnoj opasnosti od dopinga.

Lista zabranjenih sredstava je objavljena u Službenom glasniku  80/19 od 06.12.19.

Listu, sažetak izmjena u odnosu na njenu prethodnu verziju i Monitoring program za 2020. možete preuzeti u nastavku

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je snimila dokumentarni film u čijoj realizaciji je učestvovala i Agencija za antidoping kontrolu BiH, a koji se bavi problemom dopinga u sportu u Bosni i Hercegovini, .

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-m Adil Osmanović, prisustvovao je 40. generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu.