Izvršni odbor (EB) Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pristao je da delegira nezavisnom tijelu odluke o navodnim kršenjima antidoping pravila tokom Olimpijskih igara.

U skladu s tim, Arbitražni sud za sport (CAS) je otvorio dva privremena odjeljena u Rio de Janeiru za brzo rješavanje doping slučajeva tokom Olimpijskih igara. Odjeljena će raditi svakog dana, do njihovog zatvaranja u nedjelju 21. augusta 2016.

CAS – ovo antidoping odjeljenje će zamijeniti MOK – ovu disciplinsku komisiju prilikom saslušanja i odluke o doping slučajevima, kao i kasnije ponovne analize uzoraka prikupljenih tokom Olimpijade.

Na konačnu odluku CAS – ovog antidoping odjeljenja može se žaliti CAS ad hoc odjelu u Riju ili CAS – u u Lozani nakon završetka Olimpijade.

CAS ad hoc odjel je po prvi put osnovan za potrebe Olimpijade u Atlanti 1996. kako bi razriješio pravne sporove nastale tokom Igara (kvalifikacijske, disciplinske, doping (drugostepeno tijelo), i sl..).

On pruža učesnicima Igara brzo pristup pravdi rješavanjem slučajeva u roku od 24 sata ili roku usklađenom s rasporedom takmičenja.

“Ovo je veliki korak naprijed kako bi doping testiranje učinili nezavisnim, u skladu sa odlukom MOK – ovog Izvršnog odbora od prije 3 mjeseca, nakon prijedloga na Olimpijskom samitu. Ovaj odjel predstavlja podršku MOK – ovoj politici nulte stope tolerancije u borbi protiv dopinga i u zaštiti čistih sportista,“ izjavio je predsjednik MOK – a Tomas Bach.

Odluke donesene od CAS – ovog ad hoc odjela su konačne.