Svjetska antidoping agencija (WADA) je potvrdila da je lozinka Julije Stepanove ukradena, čime je omogućeno prekršitelju da pristupi njenom profilu u Sistemu za upravljanje antidopingom (ADAMS). Stepanova je ključna „zviždačica“ u slučaju široko rasprostranjenog dopinga u Rusiji.

Uprkos stalnim sigurnosnim provjerama ADAMS – a, WADA je primijetila da je neko ko nije Stepanova pristupio njenom profilu. WADA je odmah zaključala njen profil kako bi spriječila dalji pristup i obavijestila je Stepanovu o novonastaloj situaciji.

Naknadna istraga WADA – e je utvrdila da nije bilo provala u ADAMS profile drugih sportista     

Ranije tokom sedmice, WADA je upozorila na moguće hakiranje svoje stranice i pokušaje krađe podataka putem on – line prevare.

U vezi s tim, WADA je upozorila korisnike da ne otvaraju mailove koje dobiju s oficijelne WADA adrese a koji od korisnika traže da unesu svoje lične podatke. Također, WADA je nakon brze istrage uputila korisnike ADAMS – a, uključujući i postavljanje banera s upozorenjem na početnoj stranici ADAMS – a, da odmah obavijeste WADA ako dobiju takav e-mail.

WADA nastavlja nadzirati situaciju kako bi odmah otklonila mogućnost curenja privatnih podataka korisnika ADAMS – a.