Međunarodna federacija dizača tegova (IWF) će zabraniti takmičenje reprezentacijama Rusije, Kazahstana i Bjelorusije na godinu dana, nakon završetka Igara u Riju, izjavio je predsjednik IWF Tamas Ajan.

IWF će ovu odluku objaviti krajem septembra ili početkom oktobra, a očekuje se da još nekoliko zemalja bude kažnjeno.

„Nakon igara ćemo suspendovati neke zemlje. Garantujem vam da će to biti Rusija, Bjelorusija i Kazahstan,“ izjavio je Ajan za AFP.

Dizanje tegova je odavno pogođeno doping skandalima i IWF je odlučila konačno se obračunati sa sportistima koji koriste sredstva za poboljšanje performansi, najčešće iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza i istočnog bloka. To je spriječilo učešće Rusije i Bugarske, tradicionalnih velesila u dizanju tegova, da učestvuju na ovogodišnjim Igrama u Riju. IWF je također želi zabraniti učešće Kazahstanu i Bjelorusiji ali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije uspio dovršiti ponovno testiranje uzoraka s Igara u Pekingu i Londonu.

Federacija je u junu usvojila rezoluciju kojom se reprezentacije zemalja koje budu imale 3 ili više pozitivnih testova na retestiranju uzoraka s prethodnih Olimpijada, automatski dikvalifikuju na godinu dana.

„Reanaliziranje nije završeno. Očekujem još informacija ali i očekujem da druge zemlje budu suspendovane,“ rekao je 77 – godišnji Ajan.

„Želimo da dizanje tegova bude čist sport i samo je jedan način da to postignemo. Moramo zabraniti učešće svim zemljama koje krše naša pravila.

„Mislim da ćemo do kraja septembra, ili najkasnije polovine oktobra objaviti koje zemlje će biti suspendovane,“ naveo je Ajan, dodavši da će to biti „vrlo bolna odluka,“ za njega

Azerbejdžan, Armenija, Moldavija i Turska su zemlje kojima prijeti jednogodišnja suspenzija, sudeći po objavljenim rezultatima ponovljenih testiranja, postavljenih na stranici IWF – a.

Ajanovi komentari su bacili sjenu na legitimnost rezultata i osvojenih medalja Kazahstana i Bjelorusije medalja osvojenih na ovogodišnjim Igrama u Brazilu, prije nego je takmičenje uopće završeno.

Kazahstan je osvojio 5 medalja – jednu zlatnu, srebro i tri bronzane – dok je Bjelorusija osvojila 2 srebra. Ne postoje nikakvi dokazi o nezakonitim radnjama ovih sportista, osim neminovnih suspenzija koje proizilaze iz varanja tokom Igara u Pekingu 2008. i Londonu 2012. 

Ponovno testiranje uzoraka s tih Igara je nedavno otkrilo 20 novih pozitivnih sportista u dizanju tegova, uključujući i svostrukog olimpijskog pobjednika, Kazahstanca Ilju Iljina. Nekoliko dizača čeka da im medalje budu dodijeljene nakon što budu oduzete od pobjednika koji su bili pozitivni na Igrama u Pekingu i Londonu.

Zabrana Rusiji je uslijedila nakon McLarenovog izvještaja u kojem je razotkriven doping sponzoriran od države. Bugarskoj je učešće zabranjeno nakon nekoliko pozitivnih testova tokom kvalifikacija. Sjeverna Koreja, Rumunija, Uzbekistan i Moldavija su također kažnjene smanjenjem broja dizača za nastup na Olimpijadi u Riju. Azerbejdžanu je efektivno nastup zabranjen kada je njegova kvota dizača spuštena na nulu.

Devet dizača koji su prethodno služili kazne zbog dopinga, uključujući trojicu osvajača zlatne medalje, u Riju su osvojili medalje, dok su druga četvorica vraćeni kućama zbog pozitivnih doping testova uoči početka takmičenja.

Ajan se nada da ovakav obračun s dopingom znači da će do sljedećih Igara u Tokuju 20120. dizanje tegova odbaciti imidž sporta za korisnike dopinga.

„Ne kažem da ćemo se riješiti dopinga u  potpunosti. Ali sam optimista da ćemo se 2020. takmičiti u potpuno novim okolnostima,“ izjvavio je.