Od 13. septembra 2016, grupa za cyber špijunažu “Fancy Bear” na svom web sajtu objavljuje seriju povjerljivih podataka o sportistima, do kojih su došli nelegalnim putem provaljivanjem korisničkog računa WADA – inog ADAMS – a (Sistem za upravljanje antidopingom) za Rio 2016.

Naime, oni objavljuju podatke u vezi sa terapijskim izuzećima dostavljenim od antidoping organizacija (ADO) – međunarodnih saveza (IF), nacionalnih antidoping organizacija (NADO) i organizatora velikih takmičenja (MEO).

Ovo je omogućeno spear phisingom e – mailova kroz koje su hakeri došli do lozinke za ADAMS.

Svjetska antidoping agencija (WADA) nema razloga da vjeruje su hakeri ušli dublje u ADAMS sistem

S obzirom na brigu za privatnost sportista, Agencija ovu situaciju smatra vrlo ozbiljnom. Tim za odgovor na ovaj incident, koji je okupljen, aktivno radi sa agencijama za provedbu zakona u Kanadi i širom svijeta, i postupa po prikupljenim obavještajnim podacima kako bi se spriječili dalji upadi. Također konsultuje vodeće cyber stručnjake kako bi spriječili pristup većem broju informacija iz ADAMS – a.

Situacija je proizvela puno medijske pažnje i, nažalost, ogromnu količinu dezinformacija. Izuzetno je tužno da se se o terapijskim izuzećima (TUE) sportista raspravlja javno na osnovu djelimičnih, povjerljivih, medicinskih informacija. Od sportista se ne traži da javno pravdaju svoje TUE.

TUE program je rigorozan i nužan dio elitnog sporta; široko prihvaćen među sportistima, liječnicima i cijeloj antidoping zajednici.

Ovaj FAQ je kreiran kako bi se izbjeglo dezinformisanje i zadržala prava nedopingovanih sportista sadržana u Kodeksu i Međunarodnim standardima za TUE.