Dosadašnji ministar sporta Rusije Vitalij Mutko je u srijedu imenovan na novu poziciju zamjenika premijera, uprkos optužbama o njegovoj umješanosti u doping širokih razmjera.

Mutko, koji je također predsjednik Ruske fudbalske unije (RFU), će pomoći u nadgledanju politika sporta, turizma i mladih Rusije. Rusija se priprema za domaćinstvo  Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. i radi na poboljšanju lošeg nastupa svoje reprezentacije na Euru 2016. nakon imenovanja na ovu poziciju, Mutko razmišlja o povlačenju sa funkcije u RFU.

"Neke ozbiljne strukturalne promjene još uvjek nećemo poduzmati. Minstarstvo sporta i odjeli koji nadgledaju politike za mlade i turizam će nastaviti sa radom,“ izjavio je Mutko za novinsku agenciju TASS.

Mutko je također bio na funkciji tokom nacionalnog doping skandala koji je potresa ruski psort uoči Olimpijade u Riju 2016. Dick Pound, jedan od osnivača Svjetske antidoping agencije (WADA), direktno je prozvao Mutka navodeći da „nije moguće“ da Mutko nije znao za sistem dopinga i „ako je znao, onda je bio saučesnik.“ Međunarodna asocijacija atletskih saveza (IAAF) je zabranila ruskoj atletskoj reprezentaciji nastup na Olimpijadi, a cijeloj paraoolimpijskoj reprezentaciji je također zabranjen nastup na ovogodišnjoj Parolimpijadi.

Mutko je porerkao svoju umiješanost u ovu zavjeru. Ruski predsjednik je za ovu aferu optužiov Mutkovu savjetnicu, Nataliju Zelanovu, i jednog od njegovih zamjenika, Jurija Nagorika. Oboje su supendovani.

Pred Mutkom stoji odgovornost osvježavanja izmučene ruske sportske zajednice i ponovna uspostava dobrih odnosa sa međunarodnim atletskim organizacijama.

„Svjetsko prvenstvo ubrzo dolazi. Savjetovat ćemo se sa vodećim osobama UEFA i FIFA.“ izjavio je Mutko za TSS.