Predstavnici Agencije za antidoping kontrolu BiH obratili su se delegatima na Skupštini kickboxing saveza BiH održanoj u nedjelju 29.01.17 u Sarajevu.

Pomoćnik direktora je na početku objasnio izmjene iz novog Svjetskog antidoping kodeksa i obaveze saveza koje iz toga proističu. U tu svrhu Agencija je izradila Instrukciju za provođenje i primjenu Svjetskog antidoping kodeksa kako bi savezima pomogla u njihovom usklađivanju Statuta, pravilnika i ostalih dokumenata sa obavezujućim odredbama Kodeksa.

U novom važećem Kodeksu su navedene odredbe koje svi savezi moraju ispoštovati kako bi mogli organizovati domaća i međunarodna takmičenja.

Riječ je potom uzeo Sead Mulić, viši stručni saradnik, koji je okupljenima objasnio obaveze Agencije i saveza  u vezi sa testiranjem i edukacijama sportista.

Do sada je obavljeno ukupno 70 testova od čega su registrovana 4 doping pozitivna slučaja. Zbog toga kickboxing spada među najrizičnije sportove u Bosni i Hercegovini i Agencija i savez moraju intenzivirati saradnju u oblasti edukacije i prevencije kako bi se mlade sportiste i sportistkinje na vrijeme upoznalo sa svim opasnostima po njihovo zdravlje. Ovo obraćanje Skupštini kickboxing saveza predstavlja prvi korak ka tom cilju.