Na poziv Olimpijskog komiteta BiH, Agencija za antidoping kontrolu je u ponedjeljak održala edukativno predavanje za BiH tim koji će našu zemlju predstavljati na Evropskim zimskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF).

Edukacija mladih sportisti i sportiskinja je bila podijeljena u sljedeće cjeline: Lista zabranjenih sredstava za 2017. godinu, procedura podnošenja zahtjeva za terapijsko izuzeće (TUE) i  procedura doping kontrole.

              

Na ovogodišnjem EYOF-u u turskom gradu Erzurumu održat će se takmičenja u devet sportova: alpskom skijanju, biatlonu, ski trčanju, curlingu, umjetničkom klizanju, hokeju na ledu, brzom klizanju, ski skokovima i snowboardu. Očekuje se da će nastupiti oko 1.500 sportista iz 38 država.

BiH će u Erzurumu predstavljati 6 skijaša i skijašica: Emina Husić, Sara Šišić, Matin Kamenica i Dino Terzić u slalomu i veleslalomu; Strahinja Erić i Miloš Čolić u ski trčanju, a Čolić će također nastupiti i u biatlonu.

Agencija za antidoping kontrolu u prvi plan stavlja zaštitu zdravlja mladih sportista i uvijek će se rado odazvati i učestvovati u svim događajima i edukacijama koji promoviraju čist sport, zdravlje sportista i fair play.

Našim predstavnicima i predstavnicama u Eruzumu želimo uspješne nastupe.