Bivša finalistkinja Roland Garrosa u pojedinačnoj konkurenciji i nekadašnja najbolja svjetska teniserka u parovima, Talijanka Sara Errani, kažnjena je sa dva mjeseca zabrane igranja zbog korištenja zabranjenog sredstva, objavila je u ponedjeljak Međunarodna teniska federacija (ITF).

Na testu provedenom u februaru ove godine izvan takmičenja, u uzorku urina 29-godišnje talijanske teniserke pronađen je letrozol, sredstvo koje se primarno koristi u liječenju raka dojke, a nalazi se na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije (WADA).

Letrozol se, osim spomenutog liječenja, zbog svojih osobina primjenjuje i u liječenju neplodnosti, dok se na listi zabranjenih sredstava našao, jer može djelovati kao hormonalni i metabolički stimulator.

U saopćenju ITF-a stoji kako je talijanska teniserka već 18. aprila ove godine priznala svoju grešku te zatražila da bude saslušana pred nezavisnim sucima. Saslušanje je održano 19. jula, kada su obje strane, Errani i ITF, iznijele svoje argumente, a nezavisni tribunal je potom donio odluku da se Talijanka kazni dvomjesečnom zabranom igranja počevši od 3. augusta, dok će svi njezini rezultati ostvareni u razdoblju od 16. februara do 7. juna biti brisani te će tenisačica morati vratiti sav novac od turnirskih nagrada iz tog razdoblja.

(Izvor: Index.hr)