Predstavnici Svjetske antidoping agencije (WADA) razočarani su odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koja ruskim sportistima, uprkos brojnim dokazima o sistematskom dopingovanju, nije zabranila nastup na predstojećim Olimpijskim igrama u Riju.

"McLarenovo izvještaj je bez sumnje utvrdio doping program na državnom nivou, a to jasno upućuje na to da se u Rusiji radi protiv principa poštenoga sporta i krše se antidoping pravila. Razočarani smo jer MOK nije poslušao mišljenje WADE", izjavio je predsjednik WADE Craig Reedie.

Izvršni odbor MOK-a je na telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportista nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustemskog dopingovanja sportista. Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno učestvovalo i pomagalo svojim sportistima prilikom dopingovanja.

Kolektivna krivnja i pojedinačna pravda

Kanadski advokat, koji je vodio nezavisnu istragu, napisao je kako su osim ruskog ministarstva sporta i njihove antidoping agencije, u proces varanja tokom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tokom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije,  bile uključene i federalne sigurnosne službe.

MOK je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOK-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između "kolektivne krivnje" i "pojedinačne pravde".

Rutherford: MOO je beskičmenjak

Ne prestaju ni reakcije sportista, pa je olimpijskim prvak u skoku udalj Greg Rutherford MOK nazvao "beskičmenjacima", te dodao kao mnogi sportisti misle da je Rusiju trebalo izbaciti s Igara.

"Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOK", rekao je Rutherford.

Mutko: Odluka je objektivna

S druge strane, ruski ministar sporta Vitalij Mutko je zadovoljan ovakvim raspletom.

"Odluka koju je donio MOK bila je promišljena i, u datom slučaju, na osnovu izvještaja nezavisne komisije WADA, ona je objektivna i donijeta u interesu svjetskog sporta i jedinstva olimpijske porodice. Zahvalni smo MOK-u za takvu odluku", rekao je Mutko.