Antidoping predavanje za bosanskohercegovački olimpijski tim održano je u u utorak 26.07 u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH.

Edukacija je organizovana u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH i fokusirana je na podizanje  svijesti i ličnu odgovornost sportista za sve što unesu u svoj organizam. Osim antidoping brošura Agencije za antidoping kontrolu BiH, sportistima su uručeni i primjerci Svjetskog antidoping kodeksa.

Predavač mr. sc. Sead Mulić je posebnu pažnju posvetio Listi zabranjenih sredstava 2016, pravu sportista na izuzeće u terapijske svrhe (TUE) i proceduri doping kontrole, a skrenuta je pažnja na pojačane doping kontrole urina i krvi tokom Igara. Dodao je da će Agencija za antidoping kontrolu BiH našim sportistima biti na raspolaganju 24 sata tokom Olimpijskih igara.

Olimpijcima i olimpijkama je također skrenuta pažnja na obavezno popunjavanje lokacijskih podataka u ADAMS sistemu za vrijeme trajanja Igara, kako bi bili dostupni za testiranje od strane Svjetske antidoping agencije.

Našim sportistima želimo sreću i dobre rezultate u Brazilu.